Op het Malieveld klinkt het ‘ from the river to the sea’ veelvuldig

Volop Palestijnse vlaggen en protestborden met ‘stop genocide’, ‘free, free, Palestine’ en ‘ceasefire now’ in de menigte op het Malieveld in Den Haag, deze zondagmiddag. Anders is de meterslange lijn die Mohammed Ozturk en zijn vrouw vasthouden, met daaraan plastic insteekhoesjes met indringende foto’s uit Gaza. Daarop zijn gewonde kinderen, huilende vrouwen en gebombardeerde ziekenhuizen te zien.

„We willen indruk maken. De menselijke kant dringt niet goed tot de mensen door”, zegt Ozturk. „Het geweld moet stoppen.” De twee zijn lopend vanuit hun huis aan de andere kant van Den Haag naar deze pro-Palestina-demonstratie gekomen. „Van alle kanten kregen we bemoedigende reacties.”

De leus ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ klinkt veelvuldig. Eerst door de microfoon en vervolgens nageroepen door een groot deel van de zesduizend mensen die naar schatting van de politie aanwezig zijn bij de demonstratie.

Afgelopen woensdag sprak een meerderheid in de Tweede Kamer zich in een motie uit tegen de leus. Het zou een oproep tot geweld zijn, en de vernietiging van Israël propageren. „De mensen die dat zinnetje willen verbieden zien ons niet!”, roept een Palestijnse spreker op het podium. „Wij allemaal staan achter ‘from the river to the sea!’” Er klinkt gejoel en applaus.


Lees ook
verwoesting en wanhoop na Israëlische aanvallen op Gaza

Naast elkaar leven

„Voor mij betekent het dat Palestijnen en Israeliërs naast elkaar mogen leven. Dat vragen wij”, zegt Amed van 53. Hij zegt slecht te slapen door de aanvallen in Gaza. „Ik schaam me dat ik Nederlander ben, Rutte begaat een grote misdaad door zo achter Israël te staan. Hebben we dan niks geleerd van het verleden?”

„Ik vind de leus helemaal niet controversieel. Wie was daar nou eerder?”, zegt Shihsian de Graaff (25), die ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ op haar protestbord heeft staan. „Ik ben hier om te laten zien dat we united staan. Ondanks de keuzes van onze regering, want dat zijn niet de keuzes van onze bevolking.”

Gevraagd naar de reden om aanwezig te zijn klinkt vaak boosheid over de opstelling van de Nederlandse regering, die zich deze week van stemming onthield op een VN-resolutie over een staakt-het-vuren.

De mensen die nu voor het eerst naar een pro-Palestina-demonstratie zijn gekomen, maken zich vooral zorgen over de toename van het geweld. „Ik had al eerder willen gaan, maar nu is het echt genoeg. Het geweld wordt steeds erger, dat roept weer nieuw geweld op. En ik vind de opstelling van Rutte heel laf”, zegt Joanna Quispel (71). Aliek Hasperhoven (25): „Ik denk dat het helemaal uit de hand aan het lopen is. En de regering beseft niet wat haar rol daarin is.”

‘Stop genocide in Gaza’

De lucht betrekt. Niemand is verrast door de regen – min of meer droog onder een paraplu, poncho of protestbord blijft iedereen staan. Op het podium zijn behalve de organisatoren – onder meer de Palestijnse Gemeenschap Nederland – ook sprekers van de politieke partijen Denk en BIJ1 te horen. De sprekers roepen op tot „het stoppen van de genocide in Gaza, gepleegd door het apartheidsregime van Israël”.

Na ruim een uur aan toespraken vertrekt de menigte richting het Vredespaleis. Achter een witte pick-up truck aan, waar vanuit de achterbak in een megafoon nog maar eens ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ wordt gescandeerd.